Årets sommarprojekt

Jag och Rävafidde kommer här att presentera det som var vårat sommarprojekt som vi genomförde i somras. Det handlar om en gammal stuga som står på Östergårds marker. Denna lilla stuga är från 1700-1800 talet och kallas Ericssons stuga, den ligger väldigt lägligt på markerna för att bli vår jaktstuga.



Ett gott skratt förlänger livet, inte sant! Jönsson och Rävafidde in action!

Vi beslutade oss för 2008 för att detta skulle bli vår samlingspunkt, alltså en riktig jaktstuga. Vi började då en renovering av denna, med lite mindre omfattande saker. Jaja vi ska inte ljuga, detta rann ut i sanden och har inte varit någon jaktstugan förens i nu. Då jag och Rävafidde gjorde slag i saken och bestämde att den skulle bli klar i år.

Det började med att vi skulle byta råsponten på taket och lägga dit ny papp eftersom taket läckte, de uråldriga pannorna skulle sedan läggas tillbaka.
Vi insåg rätt snart att det skulle vara nästintill omöjligt att lyckas rädda dessa sköra pannor.
Det gamla sticketaket revs av för att se omfattningen av dåliga brädor under. Dessa byttes ut mot nya, ny frisk papp lades på. För oss hobbysnickare är det lite jobb, även om det är fantastiskt roligt och lärorikt.

En snabb kaffepaus och ett "byggmöten" senare var det beslutat att det skulle bli nya takpannor. Läkningen gick inte helt utan problem och vi fick slå våra kloka huvuden ihop även ringa ett par samtal för att få ordning på läktningen. Det ska tilläggas att det inte var perfekt från början, så att kompensera för att bygget är snett och vint från början kräver mer än en tanke.

Detta med läktningen var nog det svåraste för att få allt att stämma. Men lite inprovisasion löser det mesta. Det ska vara lite snett, precis som orginalet.

Väl med läkt och de nya pannorna på plats var det dags för målning, rödfärg och vitfärg penslades på.




Läkrningen är i fullgång.




Tegelpannorna läggs på plats

Vindskivor byttes, fönstren kittades! De gamla takpannorna blev en gång fram till dörren och grillplatsen. Lite entreprenad arbeten fixade till tomten och gräs såddes, vi passade även på att öppna upp lite. Så buskar och mindre träd jämnades med marken, detta för att det inte skulle se så igenvuxet ut och det skulle bli mer synligt från vägen. På framsidan gjordes även en grillplats med en cementtrumma och lite sittplatser.



Taket på plats, blev sjukt bra. Nu saknas bara målningen.



Här är resultatet! Blev nog lite bättre än vad vi kunnat tänka oss.

Invändigt har vi kört igång den gamla öppna spisen och vedspisen för att ge trötta och frusna jägare lite värme och eventuellt lite mat. Den ursprungliga takhöjden i stora rummet på 150 cm fixade vi iordning med hjälp av motorsågen. Innetaket kapades upp så att det blev öppet i nock. Ny isolering och svallvirke gjorde att det blev ett väldigt mysigt rum med stolar och bord.

För övrigt ska det tilläggas att det bodde folk i denna stuga ända framtills början på 1900-talet. Och då var det en famlij som bestod av 8 personer, de var inte kräsna på den tiden!

Rävafidde och jag har gjort mycket själva med det ska tilläggas att vi fått hjälp från Robert Jönsson, Tedh Andersson och Adam Andersson under vissa dagar. Detta ska de ha ett stort TACK för

Så vi spenderade våra 2 första veckor på semestern åt detta! Har även blivitt ett par strödagar för att få ordning på allt. Fantastiskt kul att det vi engång började på nu är klart, trots att det såg mörkt ut den gången den första gången vi började.
Ska bli intressant och se vad vi ger oss på till nästa semester, kanske ett konstgryt det hade varit spännande!



Jaktligan.blogg.se / Christian

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0