Rävjakt i Gösbo 11-02-19 samt Rävjakt i Bor trakten 11-02-20

LÖRDAG

Igår samlades vi klockan 8 i Gösbo för att jaga räv, det var ca 10 passkyttar som visade inställning trots det kalla vädret.  Hundförare för dagen var Fredrik med Ajax, Robert med Messi och jag som skulle gå med Wahlgrens smålandsstövare Tyson.



Så vid halv 9 var det dags att släppa, Fidde gick i området kring jaktkojan där vi hade samlats och jag och Robert på varsitt annat håll med passkyttar kring en väg. Jag gick tom i mitt område och Robert hade ett kortare drev på ett djur som inte var räv. Fidde dock fick upp räv omgående och denna var troligvis störd efter våran samling så den drog i väg på långskjuts men var fortfarande kvar på marken. En stänkräv var synlig och Robert försökte med Messi och jag med Tyson utan resultat, men dock var positionen lite otydlig och att se några spår var inte lätt i det hårda underlaget längs med vägen. Robert fann dock slaget en bit in i skogen och då tog Messi sig an slaget och började väcka och sen driva, men vi fick aldrig den här riktiga kontakten och släppte därför och återvände till Robert.
Nu hade klockan närmat sig 12 och Ajax hade drivit ca 3,5 timmar och det hade börjat bukta, Fidde hade även skjutit på vad han trodde var drevräven. Men detta visade sig vara en stänkräv som kommit och visade sig väldigt snabbt och Fidde hade lyckats få iväg en smäll. Robert valde att prova Messi igen som är en unghund och för tillfället lite virrig med sina hormoner. Messi tog drog iväg och drev en kortare runda med fick aldrig någon kläm på räven som troligtvis försvann räven skrämd in en rotvälta.



Senare när Ajax drev gick över en väg för fjärde gången lyckades en av passkyttarna se att det var 2 rävar han drev, hållet för dock för drygt och drevet begav sig tillbaka mot upptagsplatsen ca 2 km bort. Jag och Fidde gjorde en förflyttning för att försöka komma åt rävarna, men dock verkade Ajax ha kommit på efterkälken och vi planerade att koppla honom. Glad i att jaga räv som han är stängde han öronen och fortsatte i löpan. Jag och fidde begav oss mot jaktkojan för att ta dagens första fika och grilla en korv, klockan var nu 14.15.
När vi steg ur bilen uppe vid kojan kunde vi konstatera att Ajax drev för fulla muggar och avståndet nu var igentaget.
In i bilen utan fika för att åka tillbaka där han passerat vägen flertalet tillfällen för att koppla Ajax. Vi hann precis fram tills det att Ajax var på väg över och jag kunde ta honom. Nu hade han drivit ca 6 timmar, och i lite lössnö kunde vi se att båda rävarna fortfarande var med.
Robert hämtade Messi för att släppa på och vi ställde ut. Upptag direkt när Robert lösgjorde kopplet och ett drev i ca 10 min. Messi kom inte ikapp och släppte, Robert begav sig fram till tappten och på med Messi igen. Efter en stund nytt upptag och då hade han bättre kontakt och drev i fina bukter i ca 30 min. Tillslut visade sig räven för en av passkyttarna som sköt räven även om den gick vidare en bit.



När vi väl konstaterat detta, avbröt vi jakten för klockan var närmre 4. Så vi begav oss hem till Robert och Emelie för att fortsätta med jakt historier och en mycket vällagad måltid.

Totalt hade vi 3 rävobservationer och mycket fina drev, men inte den riktiga flyten.

SÖNDAG

På grund av det kalla vädret blev det inte att vi startade dagens jakt förens kl 11, för på morgonen hade vi en bit under minus 15. Vi började dagen hemma hos Wahlgren där han skulle släppa Tyson. Vi andra 6 ställde ut som skyttar, Walle han inte mer än släppa innan jag kunde observera en räv som gled ur såten. Det bestämdes att vi skulle prova på denna, så vi ställde om. Efter lite krångel så fick Tyson kontakt, men drevet gick åt fel håll. Så räven hann ner i säkerhet under jord uppe vid soptippen i samma sekund som jag och Adam kom dit.
Bytte område till högatåget och ställde ut. Fidde skulle släppa Ajax från veatorget och Walle från storevik. Ajax tog upp räv omgående och drev i ett fåtal bukter innan även den försvann ner under stenar och rishögar. Tyson däremot lyckades inte finna någon räv i sitt område.



Fidde släppte Ajax på nytt  och han reste en ny räv, denna tyckte det var roligare att springa på sjön så den försvann över till Tånnö. Undertiden Fidde kopplade upp Ajax, släppte vi Tyson i hopaskogen, men inte heller där var det någon räv uppe och sprang. Vi avbröt och skulle åka hem, då Robert ringer och säger att han sett en räv och undrar om vi vill passa för Messi.

Jag, Fidde och Adam åkte dit och ställde ut i en liten såt. Fint upptag och bra tryck på drevet som dock sprang rätt över en vägkorsning och jag kunde endast skymta räven mellan träden på för tok långt håll. Drevet brakade iväg, gick rätt ut så Messi släppte en stund senare upp vid Åsen. När Messi var på väg tillbaka ropade Walle på radion och sa att han fått upp en ny räv hemma, när han gått ut en runda med Tyson och sin pajk.

In i bilen och ner till tagel och då visade det sig att drevet var i samma såt som vi släppt i på morgonen. Inte heller denna räv ville som vi, utan den gick över järnvägen och ut mot storvägen. Fidde åkte runt för att förhindra eventuella olyckor och jag kom en stund senare för att hjälpa till. Denna räv hade dock försvunnit ner under ett par stenblock, så Tyson återvände till Walle oskadd. Nu hade klockan hunnit bli 6 så några nya såtar var inte aktulla, utan vi avbröt och åkte hem till våra varma stugor.

Rätt typiskt att när Fiddes grythund Milou inte kan jaga pga skada, har alla rävar fått för sig att gå under jord.

Over and out
Christian.K

Kommentarer
Postat av: Anonym

Du är för jäkla duktig på att få med allt, du har ju superminne. Bra skrivit



Fidde

2011-02-20 @ 21:59:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0