Inför första oktober

PREMIÄR, PREMIÄR, PREMIÄR........

Givetvis har man sett till så att det går att jaga även att det vardag, jobbet/studierna får stå åt sidan. Vilket inte är ovanligt när det handlar om jakt.

Så nu är det äntligen dags, det är kvällen innan premiären. I morgon ska det jagas rådjur ute på Yxkullsund, mina följeslagare blir Freddy Jarl och Andreas Lindahl. Inga planer uppgjorda än, utan det kommer smidas imorgon.

Det är nästan så att hjärtat slår volter när man fantiserar om allt som kan hända imorgon. Rådjursdrev som buktar trångt och man kanske till och med får chansen att skjuta ett rådjur. Så nu ska vi se om inte Lexie kan hitta storformen, så att det kan bli ett jaktprov eller ett par framåt!

Så nu är jaktradion, pejlen laddad och bössan är uppoljad. Jakten kan börja!!!!

För övrigt så blir det jakt fredag, lördag och söndag, det blir även en liten smyginvigning av jaktstugan under lördagen.

Mer uppdateringar kommer under dagarna 3.

Christian

Hämtning av valp

I fredags eftermiddag hängde jag med en bekant ner till Blekinge för att besöka Peter Truedsson, där skulle vi hämta en karelar valp. Vi åkte vid halv 3 för att kunna komma i tid till Karlshamn, där vi skulle vara klockan 5.


Valparna är E: J Råbockens Faiko och U: J Aumukaste och det var 6 valpar i kullen, 3 tikar och 3 hanar. Valpen vi skulle hämta var en hane och den hade han varit nere och valt för ca 3 veckor sedan, det var den största av valparna och heter Satisfaction. Men hans nya namn blir troligtvis Brum.

Där nere träffade vi 3 andra valpköpare som också var där för att hämta sina valpar. Intressant att träffa personer som både haft karelare innan och de som var första gångs ägare.

Vi lämnade Karlshamn strax innan 6, hemresan är alltid lika spännande för att se hur valparna reagerar. Resan gick ändå bra, han var lite pipig i början men sen somnade han som en stock. För min egen del blev det att köra hem och inte sitta och hålla i valpen.

 


Brum med sin nya ägare Mikael Eriksson.


Synd att det inte var jag själv som fick hämta en valp, man blir alltid lika avundsjuk.

Så nu har det flyttat en karelare till Gnosjö. Vi får hoppas det blir bra och att han blir en bra jakthund. Om så blir fallet kan bara framtiden utvisa!

Snart börjar jakten på allvar.....

/ Christian


Rävjakt !!

Jägarna stod startklara kl 06.30 efter en fruktansvärt dålig natt med massa regn och åska.
Vi hade samlats vid jaktstugan i ohs, ett samhälle utanför värnamo.

Vi var 2st hundförare för dagen, det var jag och Ajax sen var det Birger med sin finne Ossy (5år)

För Ossy är det skjutit i år 5 rävar och bommat på 3, en mycket stor och kraftig finne som hade ett otroligt grovt skall.

Men om vi nu ska diskutera lite om vad som hände under jakten så var det faktiskt inte så mycket som hände.
Rävarna låg inne, vi släppte runt klockan 07.00 och vi fick göra ett avbrott pga åska runt kl 10.00

Då hade ingen av oss haft uppe någon räv alls och folket började misströsta så även vi.

Men då får vi en rapport från en yngre pajk att han sett en räv som tittat ut från det gryt han stod vid.
Han hade försvunnit snabbt in igen.

Det beslutades att jag skulle åka dit med Milou och försöka spränga ut räven vilket vi gjorde.
När vi kommer fram till grytet och skyttarna är utposterade så släpper jag han.
In i hålet som ett skott, när han kommer ut igen så är han relativt ointresserad och där är ingen räv säger jag.

Han har säkert smygit ut, jag ska gå och hämta Ajax för att släppa på räven och vi traskar så snabbt ner mot bilen. Milou hänger på ner men när jag kommer till bilen så säger en att han inte är med oss, han brukar dra en runda när han vet att vi ska tillbaka mot bilen säger jag.

Men han är borta en 20min och det händer inte så ofta, då säger en av jägarna som är med att det finns ett gryt till där uppe han kanske stack dit !!

När Ajax släpps så kommer Milou tillbaka till oss och han är helt jordig. Så vi drar upp mot det grytet som låg ca 200m från grytet där räven sågs.

Då kommer också ett upptag från Ajax som driver rätt ner i hålet mot det grytet vi nu står vid.

Haha jaja vi får prova att få ut denna räven. Milou släpps igen men räven vill inte komma ut.
Tyvärr men så är det ibland.

Det bjuds på grillad vaggeryds korv borta vid jaktstugan och vi är inte sena på att dra dit. Förhoppningarna var att räven skulle dra ut och att vi kunde släppa på igen, när vi ätit gör vi ett nytt test med Ajax men räven är kvar där inne och provar även en gång till med Milou som tyvärr inte får ut räven.

Men det var en bra uppstyrd jakt och trevligt att få komma dit.
Nästa gång hoppas vi på bättre väder, då ska det nog eka grova hundskall över skogarna

RävaFidde


Rävadrev med unghunden Ajax



Var ute ikväll med Ajax och gick från nåt som vi kallar grävlingaliden.
Där har det fötts en kull rävar i år och det känns lägligt att släppa runtomkring det grytet.
När jag kom till grytet och släppte Ajax så ville han inte lämna det området han var och luktade i varje hål.
Men tillslut så hängde han på mig och vi vandrade kanske en 200m för att han skulle få söka ut ordentligt.
Han är borta kanske en 30min och då förstår jag att nåt är på gång. Jag slänger ett öga på pejlen och ser att det går sakta och att han går i en löpa.

Tillslut kommer han på räven, han måste nästan trampat på den för det blev ett jädrans upptag.

Ajax är dryga året och jag har väldigt stora förväntningar på honom.

Han väckte redan när han var 6månader på räv men när han blev könsmogen så slutade han med det och har blivit relativt hård i skallet.

Men jag tror att det kommer släppa igen, räven som han driver är nog inte långt framför honom här vilket hörs när det blir lite påstick här och var.

Man ska veta att där han driver är det ingen höjdare, det är en röjning där det ligger sly överallt.

Det buktade nåt fruktansvärt.

I upptaget tog räven exakt samma löpa som ajax spårade upp han i. På filmen är han runt mig och snurrar som närmast på en 40m. Kunde tyvärr inte skjuta. Alldeles för tätt

Roligt när det fungerar

Ska på rävjakt till ohs på lördag

Nya rapporter då

Imorgon blir det troligtvis inga släpp


RävaFidde

Varit rätt lugnt

Varit ute både idag och igår

Igår släppte jag Stila (drevern) hittade en jäkla massa kantareller men det blev aldrig nåt upptag.


Idag var jag ute med Erkki och han sökte ut bra och jag var rätt säker på att vi skulle hitta älg, men det blev tyvärr inte så. Kom precis hem iaf.

Var och hämtade lite rävamat, och slängde ut! Blir kanon bra!

Kanon att du ordnar Walle


Årets sommarprojekt

Jag och Rävafidde kommer här att presentera det som var vårat sommarprojekt som vi genomförde i somras. Det handlar om en gammal stuga som står på Östergårds marker. Denna lilla stuga är från 1700-1800 talet och kallas Ericssons stuga, den ligger väldigt lägligt på markerna för att bli vår jaktstuga.



Ett gott skratt förlänger livet, inte sant! Jönsson och Rävafidde in action!

Vi beslutade oss för 2008 för att detta skulle bli vår samlingspunkt, alltså en riktig jaktstuga. Vi började då en renovering av denna, med lite mindre omfattande saker. Jaja vi ska inte ljuga, detta rann ut i sanden och har inte varit någon jaktstugan förens i nu. Då jag och Rävafidde gjorde slag i saken och bestämde att den skulle bli klar i år.

Det började med att vi skulle byta råsponten på taket och lägga dit ny papp eftersom taket läckte, de uråldriga pannorna skulle sedan läggas tillbaka.
Vi insåg rätt snart att det skulle vara nästintill omöjligt att lyckas rädda dessa sköra pannor.
Det gamla sticketaket revs av för att se omfattningen av dåliga brädor under. Dessa byttes ut mot nya, ny frisk papp lades på. För oss hobbysnickare är det lite jobb, även om det är fantastiskt roligt och lärorikt.

En snabb kaffepaus och ett "byggmöten" senare var det beslutat att det skulle bli nya takpannor. Läkningen gick inte helt utan problem och vi fick slå våra kloka huvuden ihop även ringa ett par samtal för att få ordning på läktningen. Det ska tilläggas att det inte var perfekt från början, så att kompensera för att bygget är snett och vint från början kräver mer än en tanke.

Detta med läktningen var nog det svåraste för att få allt att stämma. Men lite inprovisasion löser det mesta. Det ska vara lite snett, precis som orginalet.

Väl med läkt och de nya pannorna på plats var det dags för målning, rödfärg och vitfärg penslades på.




Läkrningen är i fullgång.




Tegelpannorna läggs på plats

Vindskivor byttes, fönstren kittades! De gamla takpannorna blev en gång fram till dörren och grillplatsen. Lite entreprenad arbeten fixade till tomten och gräs såddes, vi passade även på att öppna upp lite. Så buskar och mindre träd jämnades med marken, detta för att det inte skulle se så igenvuxet ut och det skulle bli mer synligt från vägen. På framsidan gjordes även en grillplats med en cementtrumma och lite sittplatser.



Taket på plats, blev sjukt bra. Nu saknas bara målningen.



Här är resultatet! Blev nog lite bättre än vad vi kunnat tänka oss.

Invändigt har vi kört igång den gamla öppna spisen och vedspisen för att ge trötta och frusna jägare lite värme och eventuellt lite mat. Den ursprungliga takhöjden i stora rummet på 150 cm fixade vi iordning med hjälp av motorsågen. Innetaket kapades upp så att det blev öppet i nock. Ny isolering och svallvirke gjorde att det blev ett väldigt mysigt rum med stolar och bord.

För övrigt ska det tilläggas att det bodde folk i denna stuga ända framtills början på 1900-talet. Och då var det en famlij som bestod av 8 personer, de var inte kräsna på den tiden!

Rävafidde och jag har gjort mycket själva med det ska tilläggas att vi fått hjälp från Robert Jönsson, Tedh Andersson och Adam Andersson under vissa dagar. Detta ska de ha ett stort TACK för

Så vi spenderade våra 2 första veckor på semestern åt detta! Har även blivitt ett par strödagar för att få ordning på allt. Fantastiskt kul att det vi engång började på nu är klart, trots att det såg mörkt ut den gången den första gången vi började.
Ska bli intressant och se vad vi ger oss på till nästa semester, kanske ett konstgryt det hade varit spännande!



Jaktligan.blogg.se / Christian

Ståndskall i mörkret

Hallo!
Som Rävafidde redan skrivit så var vi ute och lyssnade på Karelaren Erkki. Vi kom ni på ståndet, så jag lyckades filma lite på mobilen. Syns dock inget utan endast ljud!
Men måste säga att han öste på rätt bra för att vara hans första ordentliga älgkontakt sen han flyttade till småland.


Lyssna och njut!






Jaktligan / Christian

Karelarns första älgar

Stack ner och röstade och hade med mig Erkki i bilen, stack sen ut på en älgarunda. Jag hade med mig chrille i bilen och vi kikade av det mesta av markerna vi befogar över iaf på västra sidan.

Så vi tog och drog över till östra sidan, när vi kört in på avfartsvägen en 3-400m så säger chrille
- Vad var det ??

-Det var nog rådjur sa jag

Haha men det var det absolut inte, det var 2 kalvar som gick i diket.

Klockan är då 19.40

Jag stannar bilen lite försiktigt och sätter på Erkki astropejlen. Släpper ut han och det blir skall en 250meter ifrån oss. Det stannar inte där utan fortsätter kanske 200-250m till, sen står det bom fast.

Vi tar oss in på ståndet och lyssnar där i ca 20min, mycket bra skottillfälle. lyser lite med ficklampan och dom står fortfarande bom fast.
Sen får dom ev vind av oss och drar tvärt.

Älgarna skenar ca 3km för att sen bli fast ståndskall. Men det står inte så länge och när dom går loss igen så släpper Erkki och kommer tillbaka i löpan.

Kopplat ca 21.15

Mycket nöjd.

Första ståndet varade ca 1h
Andra ståndet ca 20min

Kul att det fungerar

Erkki

Erkki

Jag måste säga att han är för jävla trevlig =)

Ska åka ut en älgarunda nu ikväll, problemet är att vi har haft katastrof väder. Himlen har varit öppen i stort sett vi kom hem i lördags. Så det har inte varit smidigt att se några älgar när man åkt runt på vägarna!!

Var för övrigt ute och jagade lite räv idag på morgonen, jaktligan var ute och sen var min kompis Walle med sin smålandstövare Tyson. Även Robban Von Lundendahlen var med han gick lite på en kant med sin lille valp en finne efter mycket meriterade rävföräldrar.

Tyson tog upp runt åtlen och sen gick drevet ca 20min innan det tyvärr gick i gryt. Vilket givetvis var ett av dom gryten som inte var besatta. Hade med mig Milou men grytet är mycket för djupt för att släppa ner grythund i så därför blev det inget släpp med han.

Ajax skötte sig fin fint. Fick tyvärr inte upp någon räv men däremot så blev det ett rådjursdrev på kanske 7-10min vilket jag är nöjd med, det har förekommit lite längre drevtider än så på dessa djurslag innan.

Han tog även upp en eventuell hare vilket han inte höll på med speciellt länge, det gick knackigt och han släppte.

Mycket bra sök och skönt att han släpper dom djuren han INTE får driva i tid.

Trevlig Lördag

På återseende

RävaFidde

Drevern Stila



Vart ute med Stila ikväll, jag har satt ut henne på annons för att jag inte har riktigt med tid för henne.
Men hon skötte sig fin fint i skogen, tog upp ett rådjur som hon barkade iväg en ca 25min på.

Hon är väldigt tät i skallet vilket gör det kul att lyssna på. Jag sa att hon kommer bli en 45min hund och jag är ännu mer säker efter kvällens eskapader !!

Ska dock tilläggas att hon är lite hes i skallet så hon hörs inte så långt.......Men det är alltid lite surt att vända bort hundar men hon måste ju få jaga.

Jag skulle helst vilja låta någon som bor lokalt i trakten ta henne, så jag kan åka och lyssna på henne nån gång då och då.

Rävafidde

Jävla räv



Drog ut nu ikväll för att släppa antingen Erkki eller Ajax.
Hade förhoppningar på att antingen se en räv på de nyslagna åkrarna eller möjligtvis en älg uppe i skogen. Men icke såg jag nånting, nej nej.

Men jag tänkte att jag drar till jordkällarn och släpper Ajax på frisök, klockan är då 18.30

Han drar några rundor för att sen komma på slag. Vad vet jag ej, men han drar ett skall men sen tar det ca 1,5min. Men då jävlar drar det på

Det är en räv som ligger inne i planteringen (ungräv)

Han driver så armhåren reser sig. Kände mig riktigt stolt efter allt dragande på skjutna rävar genom skogen för att spåras upp, eller alla rävar som spårats med spårlina vid ej laglig tid att släppa.

Nu kände jag att man fick möda för all tid för det var utan tvekan det bästa han levererat än så länge. 

Det buktade fruktansvärt trångt och jag var säker på att räven skulle söka sig till grytet, så jag satt kvar så tyst jag bara kunde. Men när drevet var ca 100m strax väster om grytet så viker det tvärt. AVSLÖJAD kände jag

Då drog det ut en bit, kanske en 500-700m och där blev det stopp.

Att jag är så säker på att det är räv är att jag tog bilen upp där han fyllt hela garmin skärmen med dom röda slagen och där slagen slutade är precis det ni ser på bilden !!

Jag hade inte med mig Milou (sprängaren) försökte ringa min granne hemma, men han svarade inte. Han kunde hämtat han tänkte jag. Men sen blev det kolsvart ute och denna räven kommer att drivas på igen det kan jag svära på =)

Rävafidde 

Hemma efter en kanon vecka!

Ja då var man tillbaka i lund efter en kanonvecka norröver. Det ska ärligt erkännas att bilresan hem satte sina spår och jag var nog inte riktigt med i matchen förrän ett par dagar efter att vi kommit hem. Men det var det värt.
Drömmen som hägrar när man åker iväg så här långt är givetvis att få fälla en älg med en riktig skovel, men man inser ju trots allt att det bara är en dröm och att man ska vara glad om man överhuvudtaget får se en älg. Det senare skulle sedemera visa sig bli verklighet och det tänkte jag berätta lite mer om. 

Det hela började med att jag blev satt på pass 7. Ett vägpass med 1.5 m tallar runt om och en mosse i ena kanten på planteringen.  Efter knappt 10 min på pass så blev det ståndskall endast 300-400 m(egentligen 2 km bort) ifrån mig. Spänningen var på topp och jag hade stora förhoppningar att det skulle röra sig mot vårt håll. Tankarna flög genom huvudet, ska någon av oss få skjuta? Var alla riktigt tysta när vi gick ut på pass?

Då ståndskallet ebbade ut i fjärran sjönk så sakteliga pulsen igen, men drömmen om att tjuren skulle ha smitit iväg från andra älgar hunden var efter gjorde att jag stod beredd ett tag till. Kaffet i ryggsäcken gjorde sig dock så sakteliga påmint och dagens första kaffe var snart ett faktum.

Efter en timme av lugn rapporterar fredrik att han är på väg i riktning mot pass 6 och 7. Bäst att göra sig beredd tänkte jag och reste på mig och spärrade upp både ögon och öron utifall att älg var på ingång.

En halvtimme av tystnad bröts plötsligt av ett skall, eller? Det var säkert något helt annat. Men i nästa sekund hör jag att det knakar nere i mossen och rätt som det är kommer det en älg i full fart nere i mosskanten på en 70m. Pulsen var som ni förstår på topp. Enda problemet nu var bara att det inte är så lätt att skjuta en älg i fullt sken på en väg som inte är bredare än 3m. Inte bara det att jag har tur att få se älg, turen fortsätter och älgen väljer att vinkla rätt emot mig och ställer sig i vägkanten på bara 30m. Bättre läge går inte att få så jag trycker av rätt i bogen. Ingen reaktion. Bara att mata i ett nytt skott och skott nummer 2 kommer då älgen rusar rakt emot mig. Ingen reaktion, varför skott nummer 3 avlossas vilket resulterar i att älgen säckar ihop. Nöjd och andfådd rapporterar jag sedan att en kalv eller kviga ligger och att allt gick bra. Vid en närmare titt såg jag dock att det var en kviga. 

Efteråt visade det sig att det var Johans hund Fanta som kom med älgen, eller rättare sagt älgarna. För det smet nämligen ut ko och kalv mellan pass 6 och 7 vilka Christian såg och som Fanta valde att följa efter.

Då det drog iväg erbjöd sig Christian att komma upp och hjälpa mig med urtagningen. Efter lite fotografering och jobb så kom Johan till passet och en kaffe i morgonsolen var på sin plats.

Ett stort tack till er som var med på resan och sist men inte minst så ska Per och Johan ha ett stort tack. Det har varit väldigt kul att få lära känna er. / Franz J


Lite updates !!



Här på kortet hjälper vi till att flå en kalv och en kviga, vilket känns helt naturligt för oss.


Men nu ska jag komma till dom senaste dagarnas släpp och jakt.
I söndags var jag ute med karelaren som följde hem som jag döpt till Erkki (finska).
Klockan var väl inte ultimat för att få upp men det behövs jobbas en del med kontakt när man skaffar vuxna hundar, kontakten har funkat kanon. Jag har blåst in han på över 400m, men då ska det också poängteras att det INTE varit nåt framför !!

Jaha klockan var väl sisådär en 10.30 när jag släppte han, Erkki jobbade bra med söket och hade en extrem fart men det är nog som sagt bara för att han ville springa av sig lite, medelhastighet på 14-16km.
En råbock hoppade upp precis framför nosen på han och det blev full fart iväg. Men det som är jäkligt positivt är att han släppte efter 2-300m. Kanske inte lika van vid dessa djuren uppe i norrbotten.

Sen senare på kvällen släppte jag Ajax och han sökte ut bra, vi drog oss mot åtlen och sen barkade det igång. Riktigt bra drev, tät och fint med grov fin klang. Det följde sjökanten utan nån direkt bukt utan den ville bara in.
Han drev ca 30-35 min. Men det gick inte så fort vilket jag anser är positivt !!
Det var rätt mörkt ute då jag kopplade hunden, annars skulle jag kollat var grytet låg för det är ett gryt jag inte vetat om tidigare. Kan bli att jag kollar det nu ikväll då det blir nya tag.

Måndagen var jag likaså ute med karelarn med lika resultat.

Ikväll ska vi hitta på en älg eller två

Over and out

Rävafidde

Hemma från Norrbotten!

Hej!

Nu har vi kommit hem i från vår resan, eller rättare sagt igår kväll. Hemresan på 145 mil gick bra, vi åkte vid 23 tiden i fredagskväll från harads. Det var 6 mycket slitna jägare som satte sig i bilen efter att han jagat hela dagen. Men det flöt på väldigt bra och det var egentligen bara de första timmarna som var svåra innan vi kom in i vårt körschema, där 2 vilade och en körde. Vi kunde avverka många bil under natten och frukost åt vi när vi kommit till hudiksvall. Efter det körde vi hela vägen hem och stannade bara för att tanka och rasta hundarna. Vi valde dock att inte köra genom stockholm, utan körde gävle-västerås-norrköping för att unvika helgtrafiken i stockholm. Ska tilläggas att det var väldigt längesen jag kände mig så här trött, så lördagen blev en väldigt tidig kväll i soffan.



Från vänster: Christian, Per, Johan, Daniel, Rävafidde, Franz, Adam och Freddy


Jakten under torsdagen och fredagen var ganska händelselösa, vi hade uppe älg båda dagarna men det blev aldrig hett. Så actionen uteblev!
Under torsdagen valde norrmännen att åka hem, vilket betydde att vi fick jaga hela själva under fredagen och torsdags eftermiddagen. Det var precis som under övriga veckan väldigt varmt fram vid lunch, så vi fick bryta. På torsdagen valde vi även att göra ett försök på eftermiddagen.
Det område vi fick igenom då var tomt! Så vi åkte hem och tog nya tag inför fredagen, Johan och Per besökte oss i stugan för lite sedvanligt tjöt och planering inför fredagen.





Pass 39, fantastisk utsikt från berget där jag satt.

Fredagsmorgonen gick vi igenom ett område kring en mosse. Flera hundar var lösa med dock utan att få upp älg. Det kändes segt eftersom det gått lite tugnt ett par dagar. Vi bröt vid 11 tiden för att åka ner till ett av byns café för att käka. Efter lite vila på Pers trädgård och avspårning av vägarna, visade det sig att två vuxna älgar gått längs med vägen mellan pass 15-16. Så framåt eftermiddagen var stämningen på topp och alla hoppades på action.
Rävafidde gick med en karelare, Per släppte Rocky en runda och Johan gick med Fanta på en två älgarna. Fanta tog upp älgarna lite längre bort än vad vi hoppats på, men fortfarande inne på markerna. Det gick en runda för att sedan gå runt och tillbaka mot där vi spårat in dem. Men när de kom tillbaka var det dock utanför markerna.

Detta pass avbröts i lagom tid innan solnedgången. Vi återsamlades nere på campingen för att säga hejdå till Per och Johan innan vi åkte tillbaka till Storklinten för att städa iordning i stugan och packa in våra grejer.
Men vi ska inte vara besvikna med tanke på de stora markerna här uppe och så få antal passkyttar, jämfört med hemma. Så vi få vara glada över att ha fått se älg iallafall.

Så det kändes lite vedmodigt nere vid campingen när vi åkt där ifrån. Vi blev erbjudna att komma tillbaka, så det måste tolkas som positivt. Så vi kan bara hoppas att vi kommer tillbaka för att jaga, men framförallt för att träffa Per och Johan som vi fått väldigt bra kontakt med. Om inte annat kommer de förhoppningsvis ner till oss i småland för att jaga. Och då ska vi visa för dem vad rådjursjakt är!

Snabb städning av stugan och inpackning i bilarna begav vi oss vi 23 mot boden för att få lite mat innan vi började rulla hemåt på allvar från norrbotten.



Dimmigt på 16.

Kan inte vara annat än nöjd efter denna veckan. Blev väl lite mindre jakt än vad vi hoppats på, men detta pga vädret och det kan vi ju inte styra över. Men med tanke på den situationen så får vi väl säga att vi jagat så mycket som varit möjligt.

Ett fantastiskt stort tack till Per och Johan som blivitt väldigt bra vänner med, hoppas bara de är lika nöjda med oss som vi är med dem. Pers hundar har vi redan berömt för deras arbete. Men sett under hela vecka måste jag nog säga att Johans gråhundstik Fanta har varit fantastisk. Trots att hon fått jaga mycket och knappt utan vila så har nog fortsatt leverera, en kanon hund.



Franz med Fanta

Ett stort tack till skicamp och storklinten för den fina stugan vi bott i.

Nu tar vi nya tag för att älg och rådjursjakten här hemma närmar sig med stormsteg. Det är med spänning som jag ser framemot detta.



Denna bilden och drömmen finns nog kvar på våra näthinnor. Svår att få bort!

För övrigt följde en 3 årig karelarhanne med hem till Rävafidde. Ska bli väldigt intressant att ser hur det kommer fungera här hemma, men jag har på känn att det kommer bli bra.


Jaktligan/ Christian "Birro"

Uppdatering kommer !!

Vi är nu på väg hem och kommer uppdatera er under kvällen om allt som hänt dom senaste dagarna !!

Mvh

Fidde

Drömmen om stor oxen lever.....

Hallå!!!

Idag var det återigen samling kl 05.00 och planerna som vi lagt upp i stugan igår med Johan och Per gick i stöpet. När vi samlades vid Harads camping, möttes vi av våra norska jägarvänner. De berättade att en av deras killar varit ute och lockat på kvällen och skjutit på en större oxe. Eftersök hade påbörjadats och de höll på fram till långt in på natten. De fick avbryta för att återuppta dagen efter. 
Detta hände precis i detta område som var orört och vi planerat att släppa i. Förvånade som vi var accepterade vi situationen och höll huvudet högt. Men jägarbasen Per som var lika förvånade som vi, tog tag i situationen och startade om eftersöket.



Jaktbasen Per med ytterliggare en Karelare

Per tog med sig sin fantastiska Karelska Björnhund "Rocky" för att efter en skottplats undersökning, börja spåra. Han spårade ca 500 m innan han släppte, upptaget lät sig inte dröja särskilt länge och kom ca 800 m bort. Han skällde sedan på denna oxe i 4 timmar, efter bedömning att oxen var frisk kopplades Rocky. Tilläggas ska göras att det flyttat sig långt ur markerna och detta är skillnaden med älghundarna här uppe, förföljandet. En bra älghund har ett förhöljande att hänga på upp mot en  en och en halv mil här uppe.



"Rocky"

Så denna storoxen som var påskjuten finns nu kvar, den var dock inte så stor som sagts. Utan Per kunde meddela att det var en 6a. Så nu finns drömmen om storxen inför morgondagen!

I övrigt finns inte speciellt mycket att rapportera, både Johan och Rävafidde hade båda svårt att få upp. Så dagen blev lottlös.

Franz verkar vara väldigt trött och sliten, detta varför att inte uppdaterar. Detta en besvikelse för oss alla, för det blir förhoppningsvis en mangifik historia. Eller?



Adam, Daniel och Freddy står och lyssnar på instruktioner

Nya tag inför morgondagen då vi lagt upp en i teorin perfekt plan. Vi ska jaga av en mindre såt, vilket varit lite osynligt tidigare. Då vi har jagat lite överallt och väldigt utspritt, framförallt uppdelat Sverige mot Norge. Tilläggas ska göras att ställningen är 3-0 till Sverige.

Jaktligan / Christian "Birro"


I dimman på pass 6

Hallå jägarvänner!

Ytterliggare en spännande och varm jaktdag är till ända!
Vi
startade i sedvanlig älgjaktstid, med samling kl 05.00. Vädret var kallt endast en grad varmt och tjock dimma. Vi blev utposterade längs en väg, vi satt på pass 4,6,7,10,11 och Rävafidde gick med litus.
Johan och Per som också gick med sina hundar fick snabbt upptag, men för Rävafidde gick det trögre. Dåligt med heta slag att arbeta på, men hunden gjorde ett gott jobb med fina sökrundor. Verkade vara ett område där älgarna höll till på vinterbete, eftersom det fanns mycket gammal spillning och välbetade tallar.



Karta över markerna vi förfogar över.

Klockan 08.35 var det väldigt kallt på mitt pass, så jag tog några lätta steg in i solskenet för att värma mig. Då fick jag höra hur det var älgar nära mig, det knakade och levde i skogen. Jag greppade studsaren, men samtidigt small ett skott på grannpasset. Innan krutröket lagt sig small både skott 2 och 3, och i samband med detta kom ko och kalv och gled över mitt väg pass. Endast en 3 m bred skjutgata, lite långt håll, så valde jag avstå från att skjuta. Kon och kalven kom i löske så jag hade ingen föraning om att de var på G, detta pga det inte var någon hund efter och med den höga vegetationen på sidorna var det omöjligt att se dem. 
Rätt var det var så stod de bara på vägen, allt gick mycket fort och var över 2 sekunder senare. Johans hund Fanta kom i fatt kon och kalven och fick ståndskall 40 m ifrån mig, det stod i en minut innan det skenade ur markerna.



Typiskt norrländskt vägapass i dimman.

I samma veva kom det sprakande meddelandet över radion att Franz skjutit en kviga, eftersom kon o kalven dragit iväg, erbjöd jag min hjälp till Franz med att passa älgen. Det var en mycket nöjd Franz som mötte upp mig vid kvigan. Historian om det gick till, får han uppdaterar själv lite senare ikväll. Måste ändå berömma Franz för sitt fina skytte, alla 3 smällarna satt mycket bra och i efterhand så hade första skottet räckt.



Franz med kvigan han sköt på morgonkvisten.

I övrigt sköt jaktbasen Per en kalv, vi valde dock att bryta runt lunch. Detta pga att återigen blivit för varmt, runt 20 grader och detta sliter väldigt hårt på hundarna.

Men vi måste ändå vara nöjda, 3 av oss smålänningar har ändå fått se älg, en har fått skjuta hittills. Vilket är rätt bra på de stora markerna och de "lätt fotade" norrlandsälgar.

Jaktligan / Christian "Birro"


Premiärdagen !!



"BIRRO"

Franz

"Franz"

 Träd

"Ett av passen"


Jaha vi jagar då med 7 norrmän och vi är 6st och sen har vi med 2 övriga hundförare varav en är Per som är våran jaktbas här uppe.

1:a delen av dagen var vi uppdelade i 2 gäng. Vi höll ihop och jagade på en del av markerna och norrmännen på en annan del.

När Daniel och Per åkte ut till ett av passen så stod det ko kalv ute på hygget, dom gav sig på en ansmygning men vinden snurrade till och älgarna drog tvärt.

Där jag satt uppe på berget meddelades att norrmännen fått upp björn och var på väg mot mig, men jag såg då ingen björn och ingen älg heller

Det var uppe älg men dom gick antingen ur markerna innan dom ville stå eller så gick det i sken.

2:a delen av dagen var det dags för mig att släppa, problemet var att efter klockan 10.00 var det för varmt för att släppa. Men gjorde ett försök och det första som möter mig när jag kommer uppför första berget är en rejäl färsk björnskit, jag kan inte annat än vara ärlig i detta läge. Jag blev jävligt nervös då jag gick själv, tilläggas ska göras att jag möts av en vägg av tät björksly som är en dröm för björnarna att hålla till på (enligt basen).

Tyvärr eller vad man ska säga så blev det ingen kontakt med björn för min del, men däremot fick jag fart på älgar som tyvärr inte ville stanna. 

Avslutade dagen med 1st kalv skjuten, denna sköts av hundföraren Johan Larsson

Vi har totalt haft uppe 10 olika älgar

Trevligt trevligt !!

Rävafidde

Tjuvstart

Idag söndag som egentligen är vilodag, det skulle vara vilodag även för oss. En chans att vila upp sig efter den långa resan. Men igår kväll ringde ringde vår jaktledare Per och undrade om vi villle hänga med och jaga björn i grannbyn.
Vi är inte omöjliga, så klockan 04.30 mötte vi upp Per vid bensinmacken i Harads. Det var vi 6 + 3 skyttar från trakten, samt Per som skulle gå med sina hundar.
Vi blev utposterade längs med en väg och en ledningsgata. Per skulle släppa sin Karelska björnhund, och det dröjde inte lång tid innan vi fick rapporter om att det var upptag och troligtvis björn, men problemet var att det var 6-7 km bort. Tiden gick och snart var det närmre, ca 2 km. Men det blev aldrig något riktigt ståndskall, utan de rörde sig likt ett haradrev och snurrade  nere i någon mosse. Enligt Per var detta rätt vanligt när det gällde björn.



Mitt björnpass!

Till slut så barkade det iväg åt fel håll och Per valde att koppla. Tyvärr blev det ingen björn idag, men jag vill lova att pulsen höjdes rejält när medelandet brusade över radion att Karelaren hade kontakt med björn.....



Fidde står och spänner sig mot den storlagna utsikten av fjällen.

Men nu tar vi nya tag då det äntligen är premiär för septemberjakten på älg.
Tyvärr har Daniel blev lite halvsjuk, med en krafig förkylning. Men vi får hoppas att han blir bättre och vi andra klarar oss. Och jag tror det vore en rätt skön start på veckan om Daniel skulle få skjuta sin livs första älg.



Denna Karelare kan eventuellt få följa med hem till småland!

Over and out, JAKTLIGAN


På väg !!

Lastbilsrock

Jaha då sitter vi i bilen och har precis inhandlat oss lite skivor, favoriten blev defintivt lastbilsrock med
jäkligt många goa gamla låtar. Vi kom iväg ca 04.00 och klockan är nu 13.02.
I baksätet spelas det jaktfilm på dvd och spänningen börjar sakteliga krypa sig tätt inpå.
Måndags morgon är den här det vi alla väntat så länge på. PREMIÄREN !!!!!!

Vi stannar var 30:e mil för att rasta hund och eventuellt byta chaufför, passerade just
Hudiksvall

Målet för egen del är framförallt att få se en björn, valet är inte speciellt svårt om man har ett bra
läge att göra ett bra skott !!

God jakt kamrater

RävaFidde

Septemberjakt

Nu är det äntligen dags för våran jaktresa till Norrbotten, vi kommer hålla till mellan boden och jokkmokk. Där ska vi framförallt jaga älg men om läge ges även björn. Vi är 6 personer som åker, vi 3 som skriver här på bloggen. Med som sällskap har vi med oss Freddy Jarl, Adam Andersson och Daniel Karlsson, samt gråhunden SJCH "Litus".
Så nu är alla väskor packade, studsaren ligger i kofferten! SÅ NU ÄR DET NÄRA! Det är ju inte utan att det pirrar lite extra i magen!
Men först är det bara en bilresa på närmare 140 mil, enkelresa kvar. Därefter väntar en veckas jakt uppe på fjällen!

Avresa 04.00, lördagmorgon!

Vi ska försöka hålla er uppdaterade på bloggen under veckan, så ska ni förhoppningvis få höra en och annan skön jakthistoria, men även lite bilder på vad som händer!

Genzo selen



Fick idag hem nya Genzo selen. Allt känns kanon !!
(Mobilkamera bild)

JaktFilm

Vi kommer att filma våran resa till norrland nu under kommande vecka, och även lägga ut många fina bilder !!
Vi ska försöka lägga upp klippen så fort vi hinner.

RävaFidde

RSS 2.0