Helgens bravader !!

Lördag: Börjar dagen med att spåra av vägarna på östra sidan, hittar slag efter 2st älgar ev ko och kalv.
             Får också in andra rapporter om älgslag på fler ställen.

Jag börjar med att släppa där jag sett slagen, Erkki drar in i planteringen när jag släpper ut han från bilen. Men han kommer tillbaka, då börjar jag ana oråd.

Märkligt tänkte jag, Han går in en gång till för att komma tillbaka.
Jag bestämmer mig således att runda planteringen för att se om det finns några utslag.
Mycket riktigt så är dom där, slagen alltså. Men inga älgar, slagen var betydligt äldre än vad jag som indian trott.

Jaja inget upptag där iaf.

Jag har precis gått färdigt min såt då jag får rapporter om älgar som skymtats inte så långt från mig.

Jag drar mig ditåt för att släppa och han drar in mot älgarna när han fått vind. Tyvärr så gick dom i fullt sken, det var ko med dubbelkalv. Då det missuppfattats var älgarna stod och dom blev stötta av passkytt.

Ur marken och Erkki släppte efter ca 5-6km

Dom andra hundförarna fick inte upp och hade ruskigt dåligt med slag.
Vad jag förstod på Micke så hade hans hund Dobbie fått upp en ensam ko som gick ur marken.

På eftermiddagen fick Erkki upp ett ekipage med vildsvin som han skällde en stund på men vi kom tyvärr inte åt att skjuta.


Söndag:

Då skulle det jagas räv =)

Jaktligan var ute, vi hade med min hund Finsktövaren Ajax

Vi började med att spåra vägarna en stund innan kl 07.00

Vi hittade också fina rävslag som vi bestämde oss för att släppa han på.

Franz och chrille ställer sig på pass och jag släpper. Efter att jag släppt tar det ca 10-15min inte han väcker några skall för att sen sätta fart på räven.

Det buktar mycket bra, men det hörs inte långt pga all snön.

Sen tystnar han en bra stund och jag tar då upp min pejl för att se om det gick i gryt.....Tji fick jag då denna inte hade kontakt med ajax.

Det tar säkert en 15min innan han börjar driva på nytt, osäkert om denna räv gått in och vänt i grytet eller han reste en ny räv. Men det är bra tryck på det och sen smäller det bort mot grävlingaliden.

Jag fick räven hör jag på radion =)

Riktigt kul och grattis chrille

Han drev räven ca 40min innan det small





En ung hana räv !!


Efter detta så reste han även en ny räv i en annan såt, och det höll på att gå riktigt illa då denna räven gick ut på isen......Fy fa.....man har haft roligare tider än att se sin hund var ute på sjön nu vid denna tid.
Plus att han försvinner från pejlen mitt mellan uddarna.....Nääää när jag skrek in han så var jag mycket mycket glad. Jag körde hem ajax efter detta.

Over and out

Fredrik


Jaktprov

Idag har jag gått mitt första jaktprov med Lexie. Det gick bra tycker jag för att vara första gången.
Dagen började med ett par minusgrader och ett fint snötäcke. Fick upp tidigt, buktade bra och jag kunde koppla efter 105 min.
Bytte område och fick upp ganska omgående, efter lite väckskall. Detta dreve blev inte riktigt lika kul, ett 52 min drev som drog rätt ut och hunden valde att släppa i ett blött område.
Inför det 3:e släppet bytte vi område igen, märktes att hunden var lite seg, men hon sökte på ganska bra ändå. Hade väldigt dåligt med slag att jobba på. Men efter en längre stund fick jag återigen upp och det var mycket bra tryck i början, fick dock ett länge tappt i ett blötområde. Hon redde ut detta, men hamnade efter och efter 46 min passerade hon mina och domarens slag, och då släppte hon. Efter detta bröt vi, då det börjat snöa riktigt ordentligt och Lexie var väldigt sliten. Jag hade ändå fått ihop mina 5 timmar som hunden var tvungen att vara lös. Så vid denna preliminära räkningen fick domaren Bosse Johansson ihop det till 44 ep och 1+3+3 rå. Helt okej  för ett första prov och jag kan inte vara annat än nöjd. Så nu får vi se om det inte kan bli något mer prov framåt eller om snön sätter stopp för detta.


Mvh Christian

Helgens jakt.

Tänkte sammanfatta helgen lite kort. Lördagen börjades med att vi släppte både whiskey och strimma detta för att dem ska få så mycket drevtid som möjligt. Strimma tar upp två vuxna rådjur rätt omgående, men efter ca 20 min närmar sig drevet mig och whiskey och tyvärr väljer han då att haka på det drevet och tar således över "strimmas" rådjur. Drevet går hyffsat i ungefär en timme för att sedan gå knackigt. Farsan väljer då att koppla honom och vi beger oss till yxkullsund. Väl där släpps strimma på nytt och efter 15 min kommer upptaget. Drevet går nästan klanderfritt i en 30 min innan en tappt kommer i ett blött kärr. När strimma sen kommer på slagen igen kommer en bock till farsan som blir på platsen. Dessvärre verkar strimma byta det ensamma rådjuret som farsan sköt till en get och kidde så strimma kom aldrig fram. Då rådjuret låg lite dumt till ropade farsan på freddy för att få lite hjälp med rådjuret över ett stort dike, när freddy väl är på väg så stöter han upp en hare som farsan förpassar till de sälla jaktmarkerna.
Efter detta lyckosamma drev så väljer vi att avsluta dagen.


Ronny med sina vilt för dagen.


I söndags var vi på jakt hos Christer. Christer släppte sin dreverhane i första såten. Upptaget kom dock inte förrän efter en timmes jakt trots att hunden hade ett utomordentligt bra sök. Bara några minuter efter upptaget så kommer en get med tre kiddar ut till christer och de delar även upp sig där. Drevern tar turligt nog upp spåret på en av kiddarna och drevet som följde var det bästa rådjursdrev som jag fått höra på än så länge i höst. Det ska väl tilläggas att det inte blev sämre utav att jag hade turen med mig och fick skjuta kidden. Dessutom det första viltet för hunden, KUL!
I efterföljande såt släpptes strimma som inte heller fick allt för snabbt. Vädret var väl kanske inte det mest ultimata men till slut fick hon upp, dock var drevet aldrig riktigt när oss och strimma kopplades efter ca 1 timmas drev. Efter detta valde vi att avbryta och åka hem för värma oss.

/ Franz J


Eftersök på gris söndags kväll

Lindervärn ringde, kl 21.25 påbörjades eftersök som ej var långlivat.

En gylta på 60-70kg som hade blivit påkörd vid ulåskrysset.

Erkki fick skälla lite =)

Trevligt

Fick tyvärr lite för dåliga bilder för att lägga upp. Grisen var träffad långt bak
troligtvis smäll i ryggen.

Avfångningsskott fick lossas


Fidde


Helgen

Ja vad ska man säga om helgen. Igår började det med nästan 10 cm nysnö, jag släppte framåt kvart i 9. Innan jag släppte Lexie hade Lars-Erik lyckats skjuta en hare för Franks lilla blandras valp, ca 6 månader efter ett kortare drev. Lexie tog en stor runda, trots att det var dåligt med slag besökte hon mig endast en gång. Ca 30 min efter att jag släppt fick hon upp, detta drev gick upp mot masterna och var aldrig synligt. Detta drev rörde sig utanför markerna nästan hela tiden. Jag kopplade henne först fram på eftermiddagen, det var väl antagligen väldigt lättdrivet när man väl fått djur på benen.
Rickard åkte sedan ner med sin unghund, man han fick inte upp. Förståligt då det var dåligt med slag eftersom det snöat under natten och djuren inte rört sig speciellt mycket. Men hunden blev en erfarenhet rikare då detta var en av de första gånger den jagat i snö.
Senare under eftermiddagen sköt Lars-Erik dubblé, get och kidde som kom i löske. Ajaj inte bra för oss  som gillar att jaga med hund!!
Det var lite onödigt gjort då detta hade varit ett perfekt och släppt på Rickards tax på. Men hon fick iallafall gå eftersöket på geten som blivit skadskjuten. Rådjuret gick ur sårlegan under första etappten av eftersöket, vi avbröt då och valde att vänta ytterliggare en timme. Men även detta gång spårade hon klockrent och djuret hade lagt sig under en gran och Rickard kunde skjuta ett avfångningskott. Det visade sig vara en bukträff i första läget, vilket syntes väldigt tydligt på skottplatsen då det var skjutet med kula. Efter detta avslutades dagen.

Idag var inte lika trevligt väder, jag och Adam åkte ut till yxkullsund i det snöblandade regnet. Jag släppte i gränsen i söder, fick upp på hygget efter att Lexie väckte ovanligt länge. Detta drevdjur var antagligen stött av mig och Adam, det valde att spendera mesta delen av drevet utanför markerna. Jag kopplade efter ca 2 timmar.
Adam hade fina slag att släppa på då hunden började driva i kopplet. Efter en liten stund fick taxen ordning på slagen och kom i fatt djuren. Han drev på rätt bra, men släppte efter ca 35 min då det barkat rätt ut. På vägen tillbaka fick han tag i ett nytt rådjur som jag och Adam kunde se på fel sidan gränsen. Detta drev buktade väldigt fint, men fortfarande på fel sida gränsen. Vi kopplade hunden efter ett par rundor. Efter detta gav vi upp i regnet och åkte hem.

Tack och hej! Nu hoppas vi att vädret blir bra i veckan!
/Christian

Rävsprängarn kom aldrig ut

Jaha, skulle släppa terriern lite på eftermiddagen då rävjakten i övrigt gått sisådär.....

Jag har sagt att jag inte vill gräva ut han då han kan få fel uppfattning hur man ska jaga räv, men jag hade tyvärr inget val.

Man kan väl säga att ovan jord så har jag rätt bra pli på han, men under jord och med kontakt så är det obefintligt.

Så för att jag inte skulle behöva sitta där hela natten så bestämde jag mig för att gräva upp han.

Här är resultatet med Milou


Fantastisk beagle

Min bror skickade denna fina länken på mail idag

Kan vara en av dom bästa jaktrelaterade videos jag sett.


http://www.videoita.fi/video.php?id=492


Fidde


Lördag & söndag

Nu är det dags att beskriva vad som skett i helgen. Igår var jag ute och jagade rådjur på hemmaplan tillsammans med Frank, Rickard, Asger och Lars Erik. Hade även lyckats få med mig jönsson ut, vilket var hans första jaktdag för iår. Det var totalt skitväder, blåste kraftigt och sen började det även att regna. Så det var få kroppsdelar som hade någonform av värme kvar när man kom hem.
Men för egendel började jag med att släppa bakom ladugårdarna i södergård. Upptag för första sökturen, utom hörhåll för mig. Det gick en runda upp mot masterna och barkade av söderut efter det. Där ute buktade det väldigt trångt och gick på en ytterst lite yta under 1,5 timme. Drevdjuret var dock endast synligt en gång och det var Asger som lyckades se det. Kul när det buktar så trångt, lite synd att det blåste så och man inte kunde höra drevet hela tiden. Vi fikade så att vi kunde få i oss lite kaffe och på så sätt höja kroppstemperaturen, efter det så kopplade jag Lexie. Då hade hon drivit en bra bit över 2 timmar, men det kändes inte sålänge eftersom att det gick så trångt. Vi skulle prova en runda borta vid elljusspåret efter det, men regnadet under dagen ställde till det samt att det var vädligt blött över stora delar av den marken, så det blev inget mer upptag. Dagen avslutades ganska tidigt.

Söndag
Jag var lite sen idag, men när jag och pappa väl kom ut så berättade Rickard att hans hund drev get med 2 kiddar. Vi ställde ut runt det men lyckades aldrig komma åt det, så hunden släppte och var på väg tillbaka trodde vi. Men på vägen tillbaka gick hon på get med en kidde som gick rätt i famnen på Lexie som jag släppt. Detta resluterade med att min hund tog över det drevet och körde dem ur marken, men det var ett bra drev så jag kopplade efter ca 2 timmar. Under tiden som jag var och kopplade släppte Frank sin hund och fick upp. Inte full koll på vad som hänt, men när jag kom tillbaka fick jag höra att hans hund gått i gryt. När Frank väl fått ut hunden och kopplat kunde han konstatera att västen med pejlen var kvar i grytet. Ingen höjdare och ingen billig jaktdag för honom, med en väst och telefonenhet kvar i grytet. Tilläggas är att detta är en stengryt med stora klippor, omöjligt att ta sig in i.
Efter detta gav de flesta upp, men jag och Fidde som hade anslutit valde att fortsätta. Jag släppte igen, tog lång tid innan jag fick upp. Men när det väl blev fart på det så blev det ett ganska skapligt drev, lite sliten hund så gick därför lite knackigt. Lyckades inte se djuret, men hon jag kopplade henne efter 50 min på en tappt innan det gick ur marken. Fidde ville släppa Stila nere i en plantering och jag stod som passkytt. Det var dock inget hemma i den lilla planteringen, men grisarna hade varit där och härjat iaf. Så vid 15.00 gav vid upp för att komma hem och ta tillfället i akt för att få i sig lite mat.
Nu är det bara att vänta in nästa helg för kunna komma ut i skogen.

/ Christian

Lördagens Älgjakt !!

På dagens schema stod älgjakt i Norra brusås.
Vi samlades hemma hos Ingvar Martinsson (jaktledare). Klockan 07.30
Själv kom jag inkörandes ca 07.45
Dagen lades upp i mindre såtar som vi skulle jaga av lite fort och lätt.
I första såten så fick vi ingen kontakt med älg, det var inga slag och mycket dåligt med spillning
I andra såten hade det avverkats skog för inte så länge sedan, och för en vecka sen hade det varit 7 älgar i detta området så förväntningarna var höga.
Vi släpper Erkki och han går lite på fel håll, jag och Ingvar går lite längre in i såten 150m. Sen kommer han tillbaks efter en 6-7min och då sticker förbi som ett skott. Då ser jag igenom planteringen något vitt skymta förbi.
Jag sa till Ingvar att nånting var det men vet ej vad.
Det dröjer inte länge innan första passkytt meddelar på radion att en kviga har satt fart i fullt sken med Erkki hack i häl.
Kvigan passerar 2st skyttar till innan det rinner ur marken. Erkki hänger på ca 5km innan han släpper
Som tur väl var så fick han aldrig stopp på kvigan då det inte var skjutbart.
Hade tagit tid att få av honom från ståndet.
Vi åker och kopplar honom inne på grannmarken
Det bestäms att vi ska prova ett nytt område.
Kan ju vara på sin plats att säga att det enda som inte var skjutbart var just kviga och tjur 0-4 taggar.
I tredje såten hittar vi tyvärr ingen älg och dagen avbryts
Vill tacka för en bra uppstyrd jakt och för gott kaffe och fina mackor !!
Fidde

Gristräning i hägn !!

Lägger här upp 2st filmer från början till slut.
Med min Karelarhane Erkki.



Lockjakt på räv

Satt framför datorn nu ikväll och hittade lite gamla bilder från förra säsongens rävjakt. Sista veckan av rävjakten förra säsongen så lyckades jag vara med när två rävar sköts på lock. Här nedan kan ni se dem. Antar att man snart kan börja locka in dessa med gott resultat. Någon som redan skjutit räv på lock kanske? Kommentera gärna detta isåfall och ge oss lite tips för att bättra på oddsen inför kommande lockjakter!


Chrille med räven han sköt den 9:e mars.



Brorsan och jag med rävtiken han sköt på lock den 14:e mars.

/ Franz J

Eftersök Stooooor Galt

En kompis till mig Niklas Lindervärn var på fredags kvällen ute på ett eftersök.

Olyckan hade inträffat vid ulås krysset.

En fruktansvärt stor galt på 185kg levandevikt

Betarna var borta på ena sidan men kvar på andra

Dom var hela 11cm långa.

Man brukar säga att en 1/3del är synlig så dom är mycket stora


Söndagens Rävjakt

Vi startade dagen med samling vid reningsverket nere i södergård klockan 06.45
Efter en välbehövlig kopp kaffe och lite smörjning av planer så begav vi oss då ut mot sherwoodskogen


En hundförare dvs Johan Wahlgren skulle gå från ett välkänt gryt (grävlingaliden) där det fötts upp en kull, och en hundförare skulle gå från åtlen (jag).

Även Robert Lundahl skulle gå på en kant i södra änden med sin Finsktövarevalp Messi, som är efter Elton en rätt känd rävstövare som vann senaste räv-sm som gick på gotland 2009.

Denna valp hade för övrigt ett fantastiskt drev på just räv förra söndagen.

Men idag fick han tyvärr inte upp.

För att återgå lite till vad som hände, Jag förstod rätt tidigt att det inte varit nån räv på åtlen på natten då Ajax aldrig fick tag i någon löpa och maten ej var rörd.

Walhgrens hund en smålandstövare på 4-5 år (Tyson) Kom till oss en runda och hälsade på för att sen kliva tillbaks in i planteringen, då efter en 10 min så ryker det i star, med bra tryck driver Tyson rätt upp mot grävlingaliden och wahlgren får skynda sig dit.

SEN SMÄLLER DET !!

- Fredrik det gick bra, fick jag höra på radion.

Bra start på dagen =)

För egen del så gick jag en rätt bra bit innan han fick slag av räv, men visst var det räv han hade i näsan.
Sen efter ca 20min spårande så skallar han till för att sen övergå till påstick och då var räven uppe. Trodde jag.

Han driver i kanske 15min, rätt mot ett annat gryt i söder som jag sagt till Robert att hålla sig runt. Jag ser på pejlen att det står still i dom trakterna och försöker få kontakt med Robban på radion.

Men icke

Jag ringer lite snabbt och vill ju höra vad som hänt.

Det var fel djur, jag har kopplat får man höra då !!

Jag skönk ihop som en sten, från att ha svävat på moln så plockas man ner på jorden igen.'
Vilket iofs kan vara bra, kan ju bli lite stöddig kanske.

Men jag vet iaf att han spårade räv, så väl känner jag min hund.
Antagligen så hoppade det väl upp en vit röv framför Ajax och då var det väl för roligt.....

Men jaja

Det blev inga mer händelser angående rävdrev denna dag.

Men Tyson var iväg en bra runda kan iofs varit räv men det drog iväg långt ut.

När Wahlgren fick tag i han så var han rejält halt och blödde en del.
Då hade han skurit sig ca 4mm djupt på vänster trampdyna.

Iväg till växjö djursjukhus och 3 stygn senare och en tratt på köpet.

Jävla otur för han har verkligen kommit igång.

Men det går fler tåg, lite fel tid att bli skadad på nu inför nysnön å allt !!



Over and out

Fidde


Stolpe in

Detta är den sista helgen vi får skjuta vuxna älgar, så det var nya tag idag och det vore väl konstigt om vi inte skulle kunna skjuta mer än en vuxen.
Vi samlades vid 7 för att smida planer, 12 passkyttar och 4 hundlag. Vi valde att gå över ett ganska stort område för att finna älg. Micke, Fidde och Robban gick utan att finna älg, medans Hampus fick kontakt omedelbart. Efter lite stul med hans pejl lyckades vi lokalisera hunden och det visade sig att hon hade ståndskall. Efter en stund bestämde sig Hampus för att gå på och kunde komma så pass nära att han kunde se att det var en tjur. Men han fick aldrig läge utan det resulterade att älgen överlistade honom och det gick loss. Dock överlistade Lars-Erik som satt på pass 32 älgen och kunde med 2 välriktade skott fälla älgen. Detta var en mycket vacker 10-taggare, bara att lyfta på hatten och gratulera. (Hade varit intressant att se hur denna tjur hade utvecklats till nästa säsong)



Lars-Erik med den 10-taggare han sköt



De var många som vill kolla på älgarna, stora som små


Senare valde Micke som var färdig tidigt att fortsätta i den såten Hampus knappt kommit in i, medans Hampus tog ett nytt område. Micke kom inte speciellt långt innan hunden fick kontakt, detta en kviga som passerade Hans som inte hann med. I samma veva sitter jag på pass 13 och spanar in ko och kalv som står på hygget. Kvigan som är på väg mot mig uppmärksammar jag i en backe på långt håll. Jag, kon och kalven ser hur kvigan kommer rätt ut på mitt hygge och kommer rakt mot mig, för att sedan vinkla rakt mot kon och kalven och sedan lämnade de hygget en efter en. Hade ett läge där kvigan stod stilla, men avståndet talade emot mig, ca 200 m. Så jag höll inne skottet och senare rapporterade en annan passkytt att han skymtat kvigan. Vidare till nästa passkytt som var Frans Berggren och han gjorde inga misstag och kunde skjuta denna. Så innan klockan hunnit bli 11 så hade vi utökat vår andel skjutna älgar med 200%.



Dagens andra älg, den kviga som Frans Berggren sköt.



fr.v Hampus, Frans Berggren och Markus


Vi valde efter detta att samlas, men när Hampus, Micke och Frans var och hämtade en av deras bilar så fick de se älgar ute på ett hygge. Detta visade sig vara 4 vuxna som gick ihop. Nya planer lades upp och vi omplacerades, det bestlutades att det skulle på 2 hundar på dessa djur. Sagt och gjort 2 hundar fick kontakt med älgarna och Rickard kunde se alla 4 ute på pass 4. Sedan blev det ståndskall på dem innan det skenade rakt emot mig. Jag gjorde mig redo och hörde hur det knakade innan älgen kom ut till mig. Det visade sig att ekipaget delat sig och ut till mig kom en tjur. Det var en mycket jämn och fin 4a taggare som kom rakt emot mig för att sedan passera 1 m jämte tornet. De andra 3 älgarna gick västerut ner mot sjön, där visade sig att det endast varit 1 och den hade gått i sjön. De andra 2 gjorde vi sedan ett försökt på vad vi tror att de smitit ifrån hunden, utan att finna dem. Resultatet av detta blev ett ståndskall med Fiddes hund som vi inte var älg, troligtvis gris.
Efter detta hade klockan hunnit förbi 15 så vi samlades och tog tag i arbetet med att ta hand om älgarna. Den sista kvigan vi hade kvar på licensen får komma undan för denna säsongen och vi avslutar vår jakt på vuxna och satsar nu på jakten på kalv nu när de släpps fria här nästa vecka.


/ Christian


Rådjursjakt som slutade med räv

Rådjursjakten i söndags gick relativt bra sett från ett rådjurs perspektiv. Första släppet gjordes med Strimma, hon fick tag i rådjuren omgående. Rådjuren passerade Freddy på för långt håll. Drevet slutade dock vid en stor bäck och vi bestämde oss för att byta område. Om Strimma fick upp snabbt innan så gick det desto fortare för henne i denna såten. Dock varade det inte länge och slutsatsen blev att det var en hare hon trampat upp. Ronny fortsatte traska igenom såten och till sist fick Strimma upp rådjur som buktade fint i ca 30 min. I ett kärr blev det för svårt för henne och hon valde då att släppa.
 
Efter lite kaffe och mycket tjat på brorsan så lyckades jag övertala honom att vi skulle göra ett sista försök innan dagen var slut. Jag skulle gå igenom ett litet område med Whiskey medans han och mamma skulle stå på pass. Redan efter 5 min blev det upptag och kort därefter small det. Freddy meddelar då på radion att han skjutit på en räv men att han inte vet hur det gick. Whiskey fortsätter emellertid att driva men då drevet drar sig ut mot storvägen så tar Freddy och åker för att koppla honom. När detta väl var gjort så spårade Whiskey tillslut upp räven. En fullpälsad rävhane på ca 8 kg. Grattis!


En nöjd skytt som troligtvis är glad att han övertalades till att jaga lite till.


/ Franz J



RSS 2.0